Hotele wielogwiazdkowe

Każdy z nas jadąc na luksusowe wakacje poszukuje hotelu z jak największą liczbą gwiazdek, ale co...

Carving - sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach

    Jedną z bardziej widowiskowych sztuk w gastronomi jest carving. Jest to sztuka rzeźbienia w ...

latte Art - bajeczne wzory z mleka

  Bardzo fascynujące jest latte art. Czym to jest? W kilku słowach jest to po prostu rysowanie sp...

Savoir vivre przy stole

  Sformuowanie Savoir vivre pochodzi z języka francuskiego. Opisują one zasady kulturalnego zach...

  • Hotele wielogwiazdkowe

    środa, 25 maja 2011 10:51
  • Carving - sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach

    środa, 25 maja 2011 10:51
  • latte Art - bajeczne wzory z mleka

    środa, 25 maja 2011 10:51
  • Savoir vivre przy stole

    czwartek, 28 lipca 2011 13:25

Savoir vivre przy stole

slider_savoir

 

Sformuowanie Savoir vivre pochodzi z języka francuskiego.
Opisują one zasady kulturalnego zachowania się przy stole, ale również dokładnie opisują jak stół powinien być zastawiony.

Jak należy zastawić stół aby było to zgodne z ogólo przyjętym savoir vivrem?

Każdy sztuciec ma swoje wyznaczone miejsce wokół talerza. Także serwetka powinna leżeć po lewej stronie nakrycia. Po prawej stronie talerza wszelkie może i łyżki, widelce natomiast układamy po stronie lewej. Dodatkowo noże układane są ostrzem w lewą stronę. Natomiast sztućce do deseru, zarówno mała łyżeczka jak i mały widelczyk powinny leżeć nad talerzem przy czym łyżeczkę kładziemy nad widelczykiem z rączką po prawej stronie. Rączka widelczyka powinna być skierowana w przeciwną stronę. Zarówno noży, łyżek jak i widelców może być kilka, a ich rozłożenie zależy w jakiej kolejności i jakie dania podajemy.
Jeżeli pierwszym daniem jest zupa to łyżka do niej powinna być ułożona jako pierwsza po prawej stronie.

savoir2Gdy już mamy zastawiony stół dobrze jest wiedzieć jak należy posługiwać się tak pięknie ułożonymi sztućcami.
Po zakończonym posiłku sztućce odkładamy równolegle na talerzu, pamiętając aby nigdy raz użyty sztuciec nie dotknął obrusu.
Jeżeli nie skończyliśmy jeszcze posiłku i robimy po prostu krótką przerwę, sygnalizujemy to układając nóż i widelec w kształcie litery V bądź zostawiamy sztućce skrzyżowane.
Gdy przerywamy jedzenie zupy, z zamiarem późniejszego jej kontynuowania, łyżkę powinniśmy zostawić w talerzu. Jeżeli zakończyliśmy jedzenie zupy, sygnalizujemy to położeniem łyżki na podstawkę głębokiego talerza.
W przypadku napojów, łyżeczkę zawsze kładziemy na spodku, nigdy o niego nie opieramy, a tym bardziej nie pozostawiamy wewnątrz filiżanki.

Jeżeli jesteśmy gospodarzem i podajemy posiłek do stołu lub zbieramy naczynia po posiłku również musimy trzymać się ustalonych zasad.
Nigdy dań nie podajemy ręką, zawsze talerz z jedzeniem podajemy na tacy z lewej strony siedzącego gościa, wyjątkiem są zupy które podajemy z prawej strony podobnie jak napoje. Z prawej strony również zabieramy brudne naczynia po posiłku. 

Są to podstawy którymi należy się kierować zarówno jako gość by nie urazić gospodarzy a także jako gospodarz aby nie wprowadzić w zakłopotanie gości. Życzymy udanych imprez! 

 

Ankieta

Czego oczekujesz od dobrej imprezy targowej?
 

Tgh.com.pl © 2011 All Rights Reserved. Wykonanie: ConceptArtMedia-strony internetowe